SKIN CARE | Sivilceleri ve Lekeleri Geçiren Zerdeçal Maskesi

Yediğimizde vücudumuza çok iyi gelen yiyecekler, cildimize sürdüğümüzde de genelde çok iyi sonuçlar veriyor. Avokado mesela; A ve E vitamini deposu olan avokadoyu cilde sürmek, kırışıklıklarla mücadelede çok başarılı doğal bir yöntem. Zerdeçal da hem yediğimizde hem de cildimize sürdüğümüzde mucizeler yaratan, zencefilgiller familyasından bir bitki. 

Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan zerdeçal, aynı zamanda Hintli kadınların düğünlerinden önce ciltlerini canlandırmak için yaptıkları maskede de çok uzun zamandır kullanılıyor. Ünlü oyuncu Thandie Newton ise renkli nemlendiricisinin içine bir tutam zerdeçal ekleyerek tenine daha uygun bir baz elde ediyormuş.

Şimdi gelelim birazdan tarifini vereceğim zerdeçal maskesinin faydalarına;

  • Antiseptik özelliğinden dolayı ciltteki sivilceleri kuruttuğundan, sivilcelerle mücadelede harika bir yöntem. 
  • Sadece sivilceleri kurutmakla kalmıyor, aynı zamanda sivilce izlerine, güneş lekelerine, ciltteki koyuluklara da iyi geliyor.
  • Kırışıklıkları azaltıyor.
  • Cilde canlı, pürüzsüz, daha aydınlık bir görünüm kazandırıyor.
  • Egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor.
  • Cildi ölü hücrelerden arındırıyor, siyah noktaları temizliyor.
  • Göz altındaki siyah halkaları geçiriyor.
  • Yüzdeki istenmeyen tüyleri azaltıyor.
Daha ne olsun, değil mi? Bir de şunu belirtmekte fayda var; zerdeçal, güçlü sarı renginden dolayı aynı zamanda boya olarak kullanılıyor. Bu sebepten ötürü, yüzlerinde renk bırakacağı endişesiyle kullanmaktan çekinenler var. Bir süredir bu maskeyi uygulayan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki; çıkıyor, merak etmeyin. :) Uygulayıp yıkadıktan sonra cildinizi bir de makyaj temizleme sütü ya da mendili ile iyice silerseniz, herhangi bir renk kalıntısı kalmıyor. Belki çok beyaz tenlilerin daha dikkatli olması gerekebilir.


Öyleyse gelelim tarife. Aşağıda listelediklerim benim bu maskeyi yaparken kullandığım malzemeler. Parantez içinde yazdıklarım ise alternatifleri. Cildinize hangisinin daha uygun olacağını düşünüyorsanız, onu uygulayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı organik zerdeçal
6-7 damla badem yağı (hindistan cevizi ya da zeytinyağı gibi yağlar da olabilir)
3-4 yemek kaşığı (ya da boza kıvamına gelecek kadar) kaynatılmış su (ya da elma sirkesi veya limon suyu)

Yapılışı:

Hepsini bir kapta maske kıvamına gelene kadar karıştırın. Bir maske fırçası yardımıyla yüzünüze uygulayın. Normalde göz altlarına maske sürülmez ama bu maskeyi gözünüze kaçmayacak şekilde göz altlarınıza da uygulayabilirsiniz. Zira göz altı halkalarına da iyi geliyor. 20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Yüzde hiçbir maske artığı kalmadığına emin olduktan sonra makyaj temizleme sütü veya mendili ile iyice silin.

Not: Yukarıda da bahsettiğim üzere, zerdeçalın renk verici özelliği olduğundan, maskeyi uygularken eski bir tişört giymenizde fayda var. Kıyafetinize sıçradığı zaman leke çıkmayabilir. Kullandığınız fırçada da sarı renk bırakabiliyor. O yüzden bir fırçanızı, sırf bu maskeyi uygulamada kullanmak için ayırabilirsiniz.

Image Source: My Hindi Heart