SKIN CARE | Ev Yapımı Limonlu Body Scrub

Bu buz gibi havalar nedeniyle baharın gelmesine çok az kaldığını şimdilik hissedemiyor olabiliriz ama Mart'ın son haftasını yaşadığımız şu günlerde size şunu söyleyebilirim ki; bahar köşede bekliyor. Bu nedenle cildimizi kıştan arındırmanın ve bahara hazırlamanın şimdi tam zamanı. Bunun en iyi yolu ise cildi ölü deriden arındırarak yeniden canlandırmak. Body scrub'lar işte tam olarak bu işlevi görüyor. Üstelik kendi body scrub'ınızı kendiniz yapabilir, bütün kimyasallardan uzak, doğal bir body scrub elde edebilirsiniz.

Birazdan tarifini vereceğim limonlu body scrub, hem oldukça etkili hem de yapılışı çok kolay. Ama öncelikle bu tarifteki hangi malzemeyi hangi nedenle kullandığımızı kısaca açıklayayım.


Neden limon? Limon doğal beyazlandırıcıdır. Mesela sararmış tırnaklarınızı limonlu suyun içinde beklettiğinizde tırnaklarınızın beyazlayarak eski rengine döndüğünü fark edersiniz. Aynı şeyi cildiniz için de yapıyor. Ciltteki lekelerin rengini açarak eski haline dönmesini sağlıyor. C vitamini açısından zengin olması nedeniyle harika bir antioksidan. İçindeki sitrik asit ise cildi üst katmanındaki ölü deriden arındırarak canlandırıyor ve taze bir cilde kavuşmanızı sağlıyor.

Neden İngiliz tuzu? Epsom tuzu da deniyor. Cilt bakımınızda kullanabileceğiniz muhteşem bir doğal ürün. Daha önce kendisiyle tanışmadıysanız, şimdi tam sırası. İngiliz tuzu, magnezyum sülfat bileşiğinden oluşuyor. Banyo sırasında cilt tarafından emilen magnezyum sülfat, toksinleri vücuttan atarak sinir sistemini sakinleştiriyor. Bunun yanı sıra ölü derinin soyulmasını, cildin nemlenmesini, kasların rahatlayıp gevşemesini sağlıyor.


Neden zeytin yağı? Zeytin yağı hepimizin aşina olduğu, saçtan el bakımına kadar pek çok yerde kullandığımız bir yağ. Bu body scrub'ın içindeki görevi ise cildi nemlendirmesi ve yağlandırmadan ipeksi bir yumuşaklık katması. Bu scrub'da zeytin yağı yerine başka bir yağ kullanmak isterseniz, benim en sevdiğim yağlardan olan hindistan cevizi yağını tercih edebilirsiniz.

Neden lavanta kurusu? Lavanta kurusu dinlendirici, teskin edici özelliğe sahip. Muhteşem kokusundan bahsetmeme ise gerek yok, değil mi? Eğer lavanta kurusu elinizin altında yok ise sucrub'ınıza birkaç damla lavanta yağı damlatarak aromasını ve kokusunu zenginleştirebilirsiniz.


Malzemeler:

1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytin yağı (ya da eritilmiş hindistan cevizi yağı)
0.75 bardak İngiliz tuzu
1 tutam lavanta kurusu (ya da birkaç damla lavanta yağı)
1 kavanoz

Yapılışı:

Bir kasede İngiliz tuzunu, yağı ve limon suyunu karıştırın. Ardından lavanta kurusunu ya da lavanta yağını ekleyip tekrar karıştırın. Elde ettiğiniz body scrub'ı bir kavanoza aktarın. Haftada bir kullanabilir ve taze, canlı, yumuşak ve yenilenmiş cildinizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Not: Malzemelerin oranlarını istediğiniz peeling yoğunluğuna göre değiştirebilirsiniz.

Image Sources: Luulla, Huffington Post